Poza tym ma jeszcze jedną ważną zaletę - jest niedroga (ok. 6zł).
Do przygotowania w warunkach domowych uczty niczym z Tajlandii można użyć krewetki, kurczaka lub inne mięso np. schab czy polędwicę.
Oto nasz sposób przygotowania pasty z polędwicą dla 2 osób.
Składniki:
- opakowanie pasty Pad Thai
- ok. 150g mięsa pokrojonego w niedużą kostkę
- 1 duża marchewka
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 3 roztrzepane jajka
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki selera startego na dużych oczkach, może być więcej
- 120-150g makaronu ryżowego (użyliśmy nitki bo taki skrywała spiżarnia)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
Makaron przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu. Można go połamać przed zalaniem wodą lub później rozdrobnić, co zdecydowanie ułatwi wymieszanie składników na patelni lub w woku i zapobiegnie powstaniu nieładnego kluska.
Marchewkę kroimy w chiński sposób :) tzn. na pół wzdłóż i następnie pod skosem, otrzymujemy jakby długie łódeczki. Kroimy dymki i czosnek. (foto warzyw poniżej)
Mięso solimy i doprawiamy pieprzem, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy. Gotowe mięso przekładamy na talerz, a patelnię wykorzystujemy do podsmażenia warzyw. Jako najtwardsza, pierszeństwo ma marchewka posypana odrobiną soli, pieprzu i cukru. Powinna pozostać pół twarda więc podsmażamy ok. 4 min. Dodajemy dymkę, seler i czosnek. Warzywa mają pozostać chrupiące!
Po 3-4 minutach przekładamy warzywa na talerz, a na patelnię wbijamy jajka. Mieszamy, czekamy aż będą średnio ścięte i dodajemy mięso, cały czas mieszając. Teraz kolej na warzywa, pastę Pad Thai oraz makaron.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki do połączenia i zostawiamy na ogniu 1-2 min.
Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz