wtorek, 7 stycznia 2014

Tajski smak z pastą Pad Thai

Uwielbiamy orientalne klimaty choć jeszcze nie było nam dane skosztować dań tajskich czy chińskich w wersjach oryginalnych w tych krajach. Dlatego też poszukiwanie orientu uskuteczniamy w "polskich" marketach. W ręce wpadła mi Kanokwan Pad Thai Paste produkowana w Tajlandii. Czuję się osaczona gotowymi sosami, w których można znaleźć morze E, fosforanów i innych cudów trudnych do wymówienia. Sceptycznie spojrzałam na pastę Pad Thai jednak pozory mylą... Nie zawiera ona konserwantów ani sztucznych barwników a zapach... mmmm.... zniewalający!
Poza tym ma jeszcze jedną ważną zaletę - jest niedroga (ok. 6zł).



Do przygotowania w warunkach domowych uczty niczym z Tajlandii można użyć krewetki, kurczaka lub inne mięso np. schab czy polędwicę.

Oto nasz sposób przygotowania pasty z polędwicą dla 2 osób.

Składniki:
  • opakowanie pasty Pad Thai
  • ok. 150g mięsa pokrojonego w niedużą kostkę
  • 1 duża marchewka 
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 3 roztrzepane jajka 
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki selera startego na dużych oczkach, może być więcej
  • 120-150g makaronu ryżowego (użyliśmy nitki bo taki skrywała spiżarnia)
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
Makaron przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu. Można go połamać przed zalaniem wodą lub później rozdrobnić, co zdecydowanie ułatwi wymieszanie składników na patelni lub w woku i zapobiegnie powstaniu nieładnego kluska.

Marchewkę kroimy w chiński sposób :) tzn. na pół wzdłóż i następnie pod skosem, otrzymujemy jakby długie łódeczki. Kroimy dymki i czosnek. (foto warzyw poniżej)
Mięso solimy i doprawiamy pieprzem, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy. Gotowe mięso przekładamy na talerz, a patelnię wykorzystujemy do podsmażenia warzyw. Jako najtwardsza, pierszeństwo ma marchewka posypana odrobiną soli, pieprzu i cukru. Powinna pozostać pół twarda więc podsmażamy ok. 4 min. Dodajemy dymkę, seler i czosnek. Warzywa mają pozostać chrupiące!
Po 3-4 minutach przekładamy warzywa na talerz, a na patelnię wbijamy jajka. Mieszamy, czekamy aż będą średnio ścięte i dodajemy mięso, cały czas mieszając. Teraz kolej na warzywa, pastę Pad Thai oraz makaron.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki do połączenia i zostawiamy na ogniu 1-2 min.
Gotowe :)

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz