Polecam kurczakowy filet w nieco innej odsłonie...
Do przygotowania dania na 3 porcje potrzebne są:
- pół podwójnego filetu kurczakowego
- 1 opakowanie mrożonego kalafiora (450 g lub świeże warzywo)
- 4 średnie marchewki
- 1/2 średniej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) - w temperaturze pokojowej
- przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki tandori masala, 1 łyżeczka nasion kolendry rozdrobnionych w moździerzu, 1/2 łyżeczki imbiru
- sól, pieprz, oliwa/olej rzepakowy do smażenia
- posiekana natka pietruszki
- Gotujemy kalafior w lekko osolonej wodzie tak, aby był al dente.
- Pokrojonego w kostki kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy. Gotowe mięso przekładamy na talerz.
- Na patelnię wrzucamy marchewkę pokrojoną w słupki lub talarki. Podsmażamy aż będzie pół twarda, chrupiąca (ok. 5 min). Dodajemy posiekane cebulę i czosnek, pozostawiamy na ogniu 1-2 min.
- Do warzyw dodajemy kurczaka oraz wymieszane przyprawy, mieszamy, aby zawartość patelni się w nich obtoczyła. Wlewamy mleczko kokosowe i ok. 100 ml wody.
- Doprowadzamy do delikatnego wrzenia na małym ogniu. Dodajemy różyczki kalafiora, mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu 2 min.
Podajemy z komosą ryżową, ryżem brązowym, ulubionym makaronem. Przed podaniem posypujemy pietruszką :)
Nie na talerzu, a w pudełku, ponieważ był to mój biurowy obiad.
Quinoa gotujemy w proporcji 1:2: 1/2 szklanki komosy i 1 szklanka osolonej wody. Przed wrzuceniem komosy do gotującej się wody, dobrze ją płuczemy.
* zainspirowaliśmy się przepisem z Kwestii Smaku - link tutaj
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz