Eksperymentujemy za to z innymi mąkami i sprawdzamy ich możliwości plackotwórcze.
Ostatnio zajadamy się plackami jabłkowymi z książki Zima w Kuchni Pięciu Przemian.
Cukier jest tu zbędny... Słowo daję! Ale dla niedowiarków i tych, którzy przed spróbowaniem ciasta mojej produkcji pytają czy nie zapomniałam dodać cukru, symbolicznie dorzucamy 2 łyżeczki ;)
Składniki na około 8 placków (w zależności od wielkości):
- 1/2 szklanki mąki z ryżu brązowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego lub miodu
- 1 starte jabłko
- garść suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami)
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- Białko jajek ubijamy na sztywną pianę. Miksując dodajemy żółtka.
- Do masy dodajemy: mąki, oliwę, śmietanę, cynamon, sól, cukier (lub miód). Mieszamy łyżką do połączenia składników.
- Jabłko starte na dużych oczkach oraz posiekaną żurawinę dorzucamy do ciasta.
- Uzyskamy gęste ciasto, z którego na rozgrzanej patelni z kilkoma kroplami oleju formujemy w miarę okrągłe placki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz