poniedziałek, 24 lutego 2014

Placki jabłkowe z żurawiną

Uwielbiamy naleśniki, placki i wszystko co z nimi związane. Pozbywając się z naszego jadłospisu mąki pszennej, pożegnaliśmy się też z tradycyjnymi naleśnikami, ponieważ nie wychodzą one już tak pyszne jak u babci :) Smak dzieciństwa nie powroci.
Eksperymentujemy za to z innymi mąkami i sprawdzamy ich możliwości plackotwórcze.
Ostatnio zajadamy się plackami jabłkowymi z książki Zima w Kuchni Pięciu Przemian.



Cukier jest tu zbędny... Słowo daję! Ale dla niedowiarków i tych, którzy przed spróbowaniem ciasta mojej produkcji pytają czy nie zapomniałam dodać cukru, symbolicznie dorzucamy 2 łyżeczki ;)

Składniki na około 8 placków (w zależności od wielkości):
  • 1/2 szklanki mąki z ryżu brązowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego lub miodu
  • 1 starte jabłko
  • garść suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  1. Białko jajek ubijamy na sztywną pianę. Miksując dodajemy żółtka.
  2. Do masy dodajemy: mąki, oliwę, śmietanę, cynamon, sól, cukier (lub miód). Mieszamy łyżką do połączenia składników.
  3. Jabłko starte na dużych oczkach oraz posiekaną żurawinę dorzucamy do ciasta.
  4. Uzyskamy gęste ciasto, z którego na rozgrzanej patelni z kilkoma kroplami oleju formujemy w miarę okrągłe placki.
Nic prostszego a ile radości :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz